Vánoční perníčky
27. 3. 2020
Ingredience: (2 plechy)
- 250 g hladké žitné mouky + trošku na posypání válu
- 80 g tekutého medu
- 50 g ghí
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička kakaa
Co na potírání hotových perníčků?
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme žitnou mouku, kypřící prášek, kakao a perníkové koření. Důkladně promícháme.
- Poté k sypké směsi přidáme vejce, ve vodní lázni rozpuštěné ghí, med a mléko.
- Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme nejlépe pár dnů uležet v lednici.
- Poté těsto z lednice vytáhneme a necháme jej alespoň 30 minut v pokojové teplotě, aby nám trošku povolilo. Nakonec jej vyválíme na cca. 5 mm tenkou placku (průběžně podsypáváme žitnou moukou, aby se nám těsto nelepilo) a vykrajujeme.
- Jednotlivé perníčky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 170 stupních cca. 10 minut.
- Než se nám perníčky upečou, připravíme si směs na potření. V hrníčku si rozkvedláme 1 vejce spolu s 1 lžící mléka (můžeme přidat i lžičku rumu).
- Upečené perníčky ihned po vytažení potíráme připravenou směsí. Necháme zcela vychladnout.